συχνες ερωτησεις

Σχετικά με το solarium: Τι είναι αλήθεια και τι ψέμματα. Χρήσιμες πληροφορίες για την δική σας ασφάλεια και το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Δεν αλλάζουν πολλά σχετικά με αυτά που ξέραμε για την έκθεσή μας στον ήλιο. Πριν ξεκινήσει λοιπόν κάποιος το solarium μία επίσκεψη στον δερματολόγο είναι απαραίτητη ώστε ένας ειδικός να εξετάσει αν υπάρχουν επικίνδυνες ελιές. Αυτό αφορά όλους και κυρίως τις πιο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού οι οποίες αποτελούνται από άτομα με λευκό δέρμα, ξανθά ή κόκκινα μαλλιά, ανοιχτόχρωμα μάτια, άτομα με ιστορικό δερματολογικών παθήσεων, εμφάνισης καρκίνο του δέρματος στην οικογένεια, για όσους λαμβάνουν φάρμακα (αντιβιοτικά, αντιισταμινικά, αντισυλληπτικά, για το διαβήτη,  το άσθσμα, την επιληψία και τέλος για εκείνους που έχουν χειρουργηθεί μέχρι και 60 μέρες πριν).

Η προτίμηση σ' εξειδικευμένα κέντρα όπου εφαρμόζουν αποκλειστίκα μεθόδους τεχνικού μαυρίσματος αποτελεί επίσης ένα σημαντικό παράγοντα για την ασφάλειά μας.

Υπάρχουν πολλά γυμναστήρια, χώροι αισθητικής που κάνουν solarium αλλά δεν πληρούν τις προϋποθέσεις από άποψη υγιεινής στα μηχανήματα που χρησιμοποιούν. Η ευρωπαϊκή επιτροπή διαπίστωσε σε πρόσφατο έλεγχο της σε 10 κράτη – μέλη (Βέλγιο, Κύπρο, Τσεχία, Ολλανδία, Δανία, Γερμανία, Ουγγαρία, Φιλανδία, Λετονία, Πολωνία) ότι 1 στα 7 solarium παραβιάζει τα όρια της UV ακτινοβολίας και δεν αλλάζει τις λάμπες του όπως επιβάλλεται.

Η πρώτη φορά:

Απαραίτητο μέρος της διαδικασίας του solarium είναι να έχει γίνει από πριν ένα καλό scrub στο σώμα και να έχει ενυδατωθεί με κάποια ειδική κρέμα.

Δεν χρησιμοποιούμε αντιηλιακό.

Ο χρόνος παραμονής στο solarium εξαρτάται από τον τύπο δέρματος. Δεν μπορούν όλες οι επιδερμίδες να εκτεθούν το ίδιο χρονικό διάστημα στην UVA. Το solarium είναι απαγορευτικό για ανθρώπους κάτω των 18 ετών και για όσους έχουν υποστεί εγκαύματα κατά την παιδική τους ηλικία. Αυτό συμβαίνει διότι η ακτινοβολία δρα αθροιστικά και σε αυτές τις περιπτώσεις αυξάνονται οι πιθανότητες επικινδυνότητας. Η UV ακτινοβολία δεν πρέπει να ξεπερνά το

0,28 – 0,30 W ανα τετραγωνικό, μία χρήσιμη πληροφορία την οποία μπορεί κάποιος να αναζητήσει όπου κάνει solarium.

Κάθε πότε μπορούμε να κάνουμε solarium στην αρχή μέχρι να ενεργοποιηθεί η μελανίνη του δέρματος;

Στην αρχή οι επισκέψεις πρέπει να είναι πιο συχνές ανάλογα με τον τύπο και το χρώμα της εκάστοτε επιδερμίδας. Εφόσον έχει ενεργοποιηθεί η μελανίνη και υπάρχει κατάλληλη υποδομή συνεχίζουμε μέρα παρά μέρα τις συνεδρίες μέχρι που περιορίζεται η εφαρμογή solarium στις μία με δύο φορές την εβδομάδα έτσι ώστε να συντηρηθεί το αποτέλεσμα που δημιουργήσαμε.

Μπορούμε μετά την εφαρμογή solarium να κάνουμε ηλιοθεραπεία;

Καλό είναι να αποφεύγεται η υπερέκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία. Γι' αυτό δεν πρόκειται να κάνουμε ηλιοθεραπεία την ίδια μέρα με solarium.

Μπορούμε να κάνουμε solarium σε ευαίσθητες περιοχές όπως το πρόσωπο και το στήθος;

Παρόλο που πολλοί προτιμούν να βάζουν πετσέτα στο πρόσωπο την ώρα του solarium υπάρχουν λάμπες χαμηλότερης έντασης και με αντιγηραντικά φίλτρα ειδικά διαμορφωμένες γι' αυτήν την περιοχή. Στις 10 εκθέσεις στο solarium συνήθως προτείνονται τρεις μόνο στο πρόσωπο. Όσον αφορά τώρα την περιοχή του στήθους, μπορεί να γίνει solarium με μέτρο και με την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει κάποιος ερεθισμός ή άλλο πρόβλημα υγείας.

Σε ποιες περιπτώσεις το solarium λειτουργεί θεραπευτικά;

Οι υπεριώδεις ακτινοβολίες έχουν αντισηπτική δράση και καταστρέφουν ορισμένα βακτήρια και μικοοργανισμούς. Το solarium μπορεί να βοηθήσει και να λειτουργήσει κάτω από προϋποθέσεις θεραπευτικά σε διάφορες δερματολογικές νόσους και όχι μόνο.

Οι τελευταίες τεκμηριωμένες μελέτες από καθηγητές πανεπιστημίων μας ενημερώνουν για τα ωφελήματα από την έκθεσή μας στην ακτίνα UVB:

  • Μείωση καρδιακών και αγγειακών παθήσεων
  • Μείωση της πίεσης του αίματος
  • Αύξηση και παραγωγή της βιταμίνης D3 που είναι υπεύθυνη για την υγιή κατάσταση των οστών και των σωστών αποθεμάτων ασβεστίου στον οργανισμό μας
  • Μείωση της χοληστερίνης
  • Θεραπεία νευροδερματίτιδας
  • Αύξηση και προσαρμογή του στρώματος προστασίας του δέρματος
  • Ενδυνάμωση της ψυχικής ηρεμιας
  • Ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος
  • Αύξηση του μεταβολισμού του συκωτιού
  • Βοηθά στην θεραπεία της ακμής, της ψωρίασης και της λεύκης
  • Βοηθά στο πρόβλημα οστεοπόρωσης, στις μυαλγίες καθώς και στα ραυματικά προβλήματα
  • Διεγείρει την έκκριση της ουσίας Beta Endorfin στον εγκέφαλο, η οποία είναι αυτή που προκαλεί ευφορία στον καθένα μας. Ακόμη οι ακτίνες UV έχουν θετική επίδραση στην αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη και το μεταβολισμό

Τελικά είναι ακίνδυνο το solarium;

Το solarium είναι ακίνδυνο με την προϋπόθεση ότι το χρησιμοποιούμε σωστά και με μέτρο. Επίσης οι λάμπες πλέον είναι αρκετά εξελιγμένες και με ειδικά προστατευτικά, αντιγηραντικά φίλτρα.

επικοινωνηστε μαζι μας